Ürünler ARAS KARGO ile gönderilir.
Her alışverişe ek %10 kupon tanımlanır.
Bir sonraki alışverişinizde kullanabilirsiniz.
Sorularınız için Çiçek Formuna Kayıt olun : https://meg9.com
Karışık Haseki Küpesi
Çok yıllık bir bitki olan Haseki Küpesi bahardan yaz ortasına kadar yoğun çiçeklidir.
8 - 10 cm büyüklüğündeki canlı ve parlak renkte dev çiçekleri ile göz alıcıdır. 75 cm ve kimi zaman da daha uzun boya ulaşabilen Dev Haseki bitkisi bahçenizde tüm dikkatleri üzerlerine toplayacak, ayrıca temiz ve canlı renkteki çiçekleri ile evdeki vazolarınızı da boş bırakmayacaklardır.
Tohumları baş, boğaz ve mide ağrılarında kullanılırken, cilde kaşıntıya iyi geldiği, kalbe yararlı olduğu, böbrek faaliyetlerini düzenlediği, parfüm ve ilaç yapımında kullanıldığı bilinen mucize bir bitkidir.
Haseki küpeleri yılın büyük bir kısmı ekilebilir. Bahar başı dönemi, yaz başı dönemi ve sonbahar ortası dönemi olmak üzere yılın 3 çeyreğinde tohum ekimi yapılabilir.
Bahar ve yaz dönemi ekimleri: Şubat – Mayıs aylarında iyi elenmiş nemli çimlendirme torfu yüzeyine tohumları ekin. Üzerlerine elenmiş torftan 1-2 mm. kalınlığında serip, dikkatlice toprağı bozmadan sulayın. Toprağın nemini koruması için plastik bir poşete saksıyı sarabilir ya da üzerine cam kapak kapatabilirsiniz. Saksıdaki toprak yüzeyinin gün ışığı görmesini engellemeyin. Evet öğlenin yakıcı güneşini görmesin ama tohumların çimlenmesi için aydınlık ve gün ışığı gören bir yerde tutulması gerektiğini hatırlayın.
Haseki küpeleri ideal şartlarda yaklaşık 30 günde çimlendirilebilir. Ancak diğer durumlarda çimlenme +60 güne uzayabilir. Çimlenme 15-20 derecede nemli toprakta gerçekleşeceğinden bu süre zarfında toprağın nemini muhafaza etmeye özen gösterin. Unutmayın tohumlar er yada geç çimlenecektir. Sabırlı olun.
Çimlenme gerçekleşince örtüyü açın ve yavaş yavaş hava almasını sağlayın genç filizlerin. Ne zaman elle alınabilir boya geldiler ve 4 çift yaprak oluşturdular, dikkatlice köklerini bozmadan tek tek geniş saksılara (9cm çap yeterlidir) şaşırtın (dikin). Bu evrede paketin üzerinde yazanın 2-3 katı sulandırarak sıvı gübre vermek doğrudur. Son don tehlikesinin geçmesini bekleyin ve fidelediğiniz bitkileri kalıcı yerlerine dikmek için dış mekana taşıyın.
Bakımı zahmetsizdir. Gübreleme kış sonunda bahara girmeden önce yapılır. Toprağı derinlemesine çapalamadan gübreyi hafifçe toprağa kök diplerine karıştırın. Geçen çiçeklerini kesmeniz çiçeklenmeyi artırır.
Saksı ve çiçek yataklarına ekilebilir. Saksı seçiminde kesinlikle derin saksılar seçin.
** Yeni başlayanlar için alternatif çimlendirme yöntemi: Şubat başında nemli torf ile doldurduğunuz saksılarınızın yüzeyine tohumlarınızı ekin, elinle hafifçe bastırın ve üzerine 1-2 mm geçmeyecek şekilde elenmiş vermikülit serin. Saksıları bahar yağmurlarını da alabilecekleri korunaklı bir yere yerleştirin. Bırakın gerisini doğa halletsin.
Bunu yaparken dikkat etmeniz gerekenler:
1- Tohumları böceklerin götürmemesi için yerden yüksek bir yere koyabilirsiniz.
2- Saksı çimlenme gerçekleşene dek toprağı kurumamalı ve hep nemli kalmalıdır. Bunun için yağmursuz dönemlerde mutlaka sulayın. Sulamayı saksı altına koyduğunuz bir tabaktan yapmalı saksının suyu çekmesini beklemelisiniz.
3- Daima temiz saksı, temiz torf kullanın. Bahçe toprağı kullandığınızda mutlaka yabani ot tohumları siz bilin ya da bilmeyin toprağın içinde gizlidir ve hemen onlar çimlenir. Bu kez siz haseki küpesi diye bambaşka bir bitki yetiştirebilirsiniz.
4- Çimlenme havaların ısınmaya başlaması ile gerçekleşecektir. Bu aşamadan sonrasını yukarıdaki gibi gerçekleştirebilirsiniz.